Zilver voor Tiba Vroom op NK lead

Zilver voor Tiba Vroom op NK lead

Op 10 december veroverde de Leidse Tiba Vroom (17) zilver bij het Nederlands Kampioenschap leadklimmen. Zij moest alleen de achtvoudige Nederlandse kampioen Nikki van Bergen voor laten gaan.

Met deze tweede plaats bevestigde Tiba haar positie als beste jeugdklimster van Nederland, na eerdere gouden plakken bij Nederlandse Jeugdkampioenschappen leadklimmen en boulderen in de categorie dames A. Hiermee behaalde zij dit jaar als een van de weinige jeugdklimmers de ‘double’: jeugdkampioen in beide disciplines van het sportklimmen. Ook internationaal toonde Tiba zich met twee top 20 klasseringen een van de meest belovende Nederlandse talenten. 

 TIba Vroom fotografie Zout

Tiba Vroom bereidt zich voor op het lastige tweede deel van de finaleroute in de Klimmuur Amsterdam
(foto: Zout fotografie Rein Rijke) 

West Coast Climbing
Tiba traint meestal in Boulderhal Kunststof op de Rooseveltstraat te Leiden. Dit is de thuishal van haar team West Coast Climbing. Onder leiding van haar trainer Jörg Franken is zij dit jaar steeds meer en intensiever gaan trainen. Dit is ook mogelijk doordat zij op het Leonardo College haar eindexamen VWO in twee jaar kan doen, waardoor ze veel tijd heeft om te trainen. 

Olympische Spelen
Jörg Franken: “De klimsport wordt in Nederland steeds populairder. Dat is onder andere te zien in Kunststof, dat begin dit jaar zijn poorten opende en sindsdien zeer druk bezocht wordt. Het sportklimmen staat voor het eerst op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo op het programma. Ook dat geeft de sport een enorme boost.” Internationaal gezien blijft Nederland op dit moment nog wat achter bij grote klimlanden als Italië, Duitsland, Oostenrijk, VS en Japan. Franken: “Om internationaal te gaan meetellen en kans te maken op deelname aan de Olympische Spelen, zullen jeugdige talenten zoals Tiba extra hard aan de bak moeten.”

West Coast Climbing is in Nederland het enige klimteam dat zich helemaal daarop richt. Het is een klein team met 7 jeugdige toptalenten uit de Randstad die trainen in Leiden, Amsterdam en Delft. Naast Tiba telt het drie andere jeugdkampioenen: Ynze Visser uit Nootdorp, Isabelle van der Heijden uit Purmerend en Paul Brand uit Amsterdam. Alle vier trainen zij ook bij Jong Oranje, het jeugdteam van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV), waarmee West Coast Climbing nauw samenwerkt. 

Sleutel van de hal
Tiba’s voornaamste doel voor 2017 is het behalen van finaleplaatsen bij internationale wedstrijden. Franken: “Na de Kerst gaan we de intensiteit van de trainingen verder opvoeren. Ik heb de sleutel van Kunststof, zodat ik Tiba een paar ochtenden per week extra privétraining kan geven. Super dat de boulderhal haar zo in staat stelt om buiten openingstijden aan haar Olympische droom te werken”.