Winterbivak januari 2019

Winterbivak januari 2019

Met zes man sterk gingen we het laatste weekend van januari op pad. Dit keer hebben we de Noord Veluwe verkend.

Een deel van de groep dronk zich vrijdagavond in een gezellig Puttens café moed in. Nadat we op de verzamel parkeerplaats een mevrouw in het donker hadden helpen zoeken naar een schep, die een kind na het spelen vergeten was mee naar huis te nemen, stapten we met onze overvolle rugzakken het bos in. Als je water voor een heel weekend met je mee draagt, dan besef je weer eens goed hoeveel je daarvan op een dag wel niet gebruikt.

De tocht begon al goed. Voor we goed en wel op weg waren bleek de waterzak van Bob te lekken. Weg voorraad. Gelukkig bleek Peter een breed assortiment aan vruchtensappen mee te sjouwen. Deze tegenslag loste zich dan ook met prachtig teamwerk probleemloos op.

Liepen we vrijdagavond her en der nog over een dun laagje sneeuw, zaterdagochtend waren de paden ware ijsbanen geworden. Helaas hadden we onze stijgijzers niet mee. Twee mensen gingen onderuit toen zij al te argeloos de pas erin zetten. Later werd nog iemand aangevallen door een uitstekende boomwortel. Zo’n tocht dichtbij huis moet je nooit onderschatten.

Het bleek niet mee te vallen om de Kroondomeinen te omzeilen tijdens deze tocht. Lange hekken omheinen dit gebied. Dat vroeg veel vindingrijkheid en speurwerk naar manieren om onze tocht te volbrengen. Ook hier hebben we ons dapper doorheen geslagen. Marie-José kan daar over meepraten. We hadden bovendien in de omgeving van de koninklijke bossen een interessante ontmoeting met een jachtopziener, die een prinselijke pluim op zijn hoed had. Hij vertelde dat de herten nogal te lijden hebben van de opkomst van de wolf. Iemand van onze groep stelde voor de wolf te verplaatsen naar de Oostvaardersplassen. Deze opmerking leidde tot een pittige discussie over dit maatschappelijke struikelblok.

Na in totaal zo’n 60 km lopen door dit prachtige en afwisselende bosgebied kwamen we zondagmiddag weer aan op ons startpunt.

Peter, dank voor het organiseren van deze onvergetelijk mooie tocht!

winterbivak2019

Nee, dit is geen buitendouche (te veel luxe voor het winterbivak). Het is een voerinstallatie voor wild (met katrol).

Winterbivak Veluwe