Tiba Vroom nipt tweede op NK

Tiba Vroom nipt tweede op NK

Tiba Vroom is op het NK Boulder 2019 tweede geworden. Ze had één poging meer nodig voor de vier finaleboulders dan de nieuwe Nederlands kampioen Pleun Frank.

Zó dichtbij! Tiba Vroom is er afgelopen zaterdag 15 juni nèt niet in geslaagd om voor het eerst Nederlands kampioen boulderen te worden. ’s Middags was zij eerste geworden in de halve finale door als enige de vier boulders in één keer te toppen. Haar naaste belagers Vera Zijlstra, meervoudig Nederlands kampioen, en de jeugdklimster Pleun Frank hadden er meer pogingen voor nodig en de anderen wisten niet alle boulders te toppen. Daardoor ging Tiba als favoriet de finale in.

De zes vrouwen die zich voor de finale hadden geplaatst, moesten ’s avonds opnieuw één voor één vier boulders klimmen. De eerste drie boulders bleken te gemakkelijk en werden door Tiba, Vera, Pleun en Lynn van der Meer vrij probleemloos in één keer getopt. Daardoor kwam het aan op de laatste boulder. Door twee mislukte sprongetjes lukte het Tiba pas in de derde poging om die te toppen. Pleun Frank had maar twee pogingen nodig en werd Nederlands kampioen. Lynn topte hem ook in haar derde poging. Omdat Tiba in de halve finale boven haar was geëindigd, behaalde Tiba de tweede plaats, net als in 2017, en werd Lynn derde. Vera kon de boulder niet bedwingen en werd vierde.

TibaNKboulder2019

Het NK boulder vond dit jaar plaats in de sfeervolle Boulderhal Grip in Nijmegen. Het publiek zat dicht op de boulderwand en kon het daardoor van zeer dichtbij meemaken. Ook bij de mannen was het heel spannend. Tim Reuser, die de afgelopen maanden internationaal verrassend goede resultaten had behaald en met enige afstand Nederlands beste boulderaar is, lukte het net als Tiba Vroom niet om Nederlands kampioen te worden. Doordat hij veel pogingen nodig had in de eerste finaleboulder, kon Elko Schellingerhout vanaf de start een leidende positie innemen, die hij niet meer prijs gaf.

Opmerkelijk waren de resultaten van het nog jonge Leidse Revolt team, dat wordt geleid en getraind door Tiba en hoofdcoach Jörg Franken. Bij de dames kwamen drie van de zes finalisten uit dit team. Naast Tiba de jeugdige Gianna Evers en Elbrich Schoorstra, die vanuit Leeuwarden wekelijks naar de Randstad reist om met Revolt te kunnen trainen. Zij werden zesde en vijfde. Bij de heren werd de ook nog jeugdige Hidde Bakker tiende, wat voor hem een zeer verdienstelijk resultaat was.

Voor Tiba rest dit jaar nog het Europees Kampioenschap in augustus. In het begin van het jaar liet zij meteen zien samen met Vera Zijlstra tot de Nederlandse top te behoren. In de nationale bouldercompetitie deden zij nauwelijks voor elkaar onder. Na goede resultaten in internationaal hoog aangeschreven boulderwedstrijden lukte het Tiba nog niet om in officiële World Cups bij de mondiale (sub)top aan te haken. Ondanks haar goede klimmen had ze moeite met het toppen van de boulders. Daar valt de komende jaren nog veel winst te behalen. En ook het Nederlands kampioenschap blijft een mooi doel.

Dinsdag 18 juni wordt Tiba over het NK geïnterviewd in het programma Sport071 van sleutelstad FM (https://sleutelstad.nl/).

Zie voor een uitgebreid verslag van het NK en een interview met Tiba op https://deklim.site.