Klimweekend in Yvoir en Freyr

Klimweekend in Yvoir en Freyr

Van uw reporter John.

In grote getale trokken Regio Rijnlanders het weekeind van 30 en 31 maart naar de Belgische rotsen. Beginnende klimmers en zelfstandige klimmers, jongeren en bejaarden, toekomstige instructeurs en instructeurs troffen elkaar om 10:00 aan de voet van de rotsen in Yvoir. Het was echt fantastisch weer, zonovergoten en mouwloos. Veel klimmers stonden nog niet in de zomerse stand, zodat een aantal deelnemers armlastig zijn geworden door het uitdelen van zonnebrandcrème aan deze winterslapers. Zelf vormde ik deze dag samen met Michiel de begeleiding van de voor het eerst in de rotsen klimmende Maaike, Ruben en Aalrik. Ik heb genoten van de leergierigheid van deze klimmers. De vervolgcursus tot zelfstandig klimmer heeft straks minstens drie deelnemers. Belgische rotsen zijn straf gewaardeerd. Dat was wel even slikken. Denk je makkelijk een 5c te kunnen klimmen heb je hier al moeite met een 4c.

Door het mooie weer waren we niet van de rotsen weg te slaan. Tot 6 uur is er geklommen. Helaas zorgde dit latertje er voor dat alle mooie plekjes op het bivakveldje al waren ingepikt door de vele andere klimmers, voornamelijk studenten uit ons platte Nederland. Vele kampvuren ontstoken en evenzovele kampvuurgesprekken gevoerd tot in de late uurtjes. Gelukkig was het zo’n geroezemoes dat het weer als een constant achtergrondgeluid werd ervaren door de vroege slapers. Ook uw verslaggever behoorde tot deze groep na een copieuze maaltijd in de 'Bikers' herberg samen met onze voorzitter.

De volgende dag was er een grote oploop voor het achterlaten van de grote hoop. Eén wc op meer dan honderd bivakgasten is een beetje weinig. Vandaar dat menig klimmer zijn/haar zit maar uitstelden, waardoor er later op de dag alsnog de race bergop naar het toilet moest worden gemaakt. Het mocht het plezier niet drukken. Het was namelijk weer een mooie dag. Dit keer was ik samen met Job de begeleider van Aalrik en Ronald. Deze verslaggever kwam onder aan de rots tot de ontdekking dat er slechts één klimschoen in zijn tas aanwezig was. De nieuwe mode werd daardoor het klimmen met twee verschillende schoenen. Blauw en oranje één en al franje!

Door het grote aantal klimmers hadden we besloten ons te beperken tot het klimmen van één touwlengten op de Jeunesse. Klimmen op de Jeunesse vergt een heel andere stijl dan klimmen in Yvoir. Stijl tot overhangend versus liggende plaat zelfs in routes met waardering 4b. Een aanslag op de armspieren van onze beginnende klimmers, maar wel indrukwekkend natuurlijk.

Helaas moesten deze dag velen al om half vier in het autootje zitten om de terugweg te aanvaarden. Een aantal bleef nog even achter om een drankje te nuttigen, ook weer bij de ‘Bikers’ tent. Het wordt tijd dat we deze tent met alle klimmers gaan omtoveren naar een tweede Chammonix. Het terras is prima en het eten ook. Maar ja eigenlijk moet ik geen reclame maken, want nu hoefden we niet lang te wachten op de bediening.

Al met al heb ik een schitterend weekeinde meegemaakt. Allen hebben we weer wat meer ervaring in de rots en een lekker kleurtje op de wang.

FreyerMaart2019

GroepFreyerMaart2019