De hel van Salland

De hel van Salland

Bivakweekend 29 – 31 januari 2016. In theorie het koudste weekend van het jaar, in de praktijk het natste… Hoe hebben de echte bikkels zich door deze karaktertest heen geslagen?

Op vrijdagavond trok een select gezelschap bestaande uit Annette, Marie-José, Frank, Werrie en Peter de natte bossen in. Omdat Peter nog een beetje moet trainen voor de Everest was er gekozen voor een route met veel hoogteverschil op de Sallandse heuvelrug. Voor hun eerste bivak verscholen zij zich achter de Holterberg, want een beetje illegaal is het natuurlijk wel. Behalve een beetje illegaal was het vrijdagavond al meer dan een beetje nat, en het regende de hele nacht door. Onze bivakkers hanteerden twee nogal verschillende survivalstrategieën inzake het hemelwater: negeren of een tarpje spannen. Gelukkig werd het in de loop van het weekend droger. Op zaterdag werd er 27 km gelopen, met het nodige hoogteverschil (zie grafiek). Overnacht werd er op de Eelerberg. Toen de rugzakken werden uitgepakt kwamen er als verrassing vele liters water uit de bivakzakken gelopen (die hadden we toch droog ingepakt?) Zondag was het zowaar ongeveer droog voor de tocht van 23 km naar Holten. 

Routebeschrijving >>

Rest de vraag of de naam 'hel van Salland' deze tocht wel recht doet. De hel wordt in het algemeen toch als vrij droog omschreven... 

hoogetmeters

Hoogteverschillen, humeur, weer en nog veel meer interessante details over deze barre tocht zijn te vinden via www.dutcheverest.nl - Everest training – movescout. Uw razende reporter heeft het systeem van Movescout nog niet helemaal onder de knie, zo lijkt het haar bijvoorbeeld nogal sterk dat onze bivakkers zijn gestart op een hoogte van 314 meter onder zeeniveau, maar dat doet aan het aantal hoogtemeters natuurlijk niets af.

humeur

 

modderwandeling

PS De oplettende lezer heeft natuurlijk al lang gezien dat deze foto niet op de Sallandse heuvelrug maar in de Horsten is genomen. Er zijn tijdens het bivakweekend 2016 geen foto’s gemaakt – vandaar.